SportNews.hr

prava sportska priča

Karrica koji je zimus doveden s Kosova u Šikić-Prenginom stilu, zabio je Benfici gol, ali je to bilo malo. Bez kosovske drame možda za Šikića, Prengu, pa i Mamića ne bi bilo posla. Najbolji Albanci uvijek su igrali u Partizanu

U19 DINAMO - BENFICA 1:3 (1:1)

NYON - Colovray sports centre. Gledatelja: 100. Glavni sudac: Nyberg (Švedska) 6,5. Pomoćni suci: Cerei i V. Avram (Rumunjska). Četvrti sudac: M. Avram (Rumunjska).

Strijelci: 1:0 - Karrica (16), 1:1 H. Araujo (36), 1:2 - Ramos (53), 1:3 - Ramos (59).

DINAMO: Josipović 5,5, Batistić 5,5 (od 62. Purger 6), Šutalo 6, Leš 6, Gvardiol 6, Duvnjak 5,5 (od 62. Tomek 5,5), Karrica 7, Julardžija 6,5 (od 71. Barišić 6), Janković 6, Marin 6 (od 90+2 Čavlina -), Tueto 5,5 (od 46. Kapitanović 6). Trener Sedloski 6.

BENFICA: Kokubo 7, Ferreira 7, Alvaro 7 (od 49. To. Arujo 8), Morato 7, Ti. Araujo 7, Bernardo 6,5 (od 78. Luis Lopes -), Brito 6 (od 66. Jocu 6) Dantas 7, Ramos 8, H. Araujo 7 (od 66. Camara 6) , Embalo 7,5 (od 78. Pedro -). Trener Maciel 7.

Ocjena utakmice: 7.
Igrač dvoboja: Ramos (Benfica).
Isključeni: Josipović (90+1) i Janković (90+4).

Kada je 19-godišnji Bernard Karrica, Albanac iz Đakovice na Kosovu zabio vodeći gol protiv Benfice u četvrt-finalu juniorske Lige prvaka, moglo se pomisliti kako se uspješno nastavlja Šikić-Prengina ideja s angažiranjem igrača iz Albanije i s Kosova, sjajno primijenjena u Lokomotivi. No, bilo je to malo. Pri kraju je izravno isključen vratar Renato Josipović i zbog drugog žutog kartona Niko Janković, negdašnji junior Trnja.
Poslije angažiranja Lirima Kastratija (21) iz Lokomotive, najbržeg igrača Prve HNL, rođenog na istoku Kosova, blizu granice sa Srbijom, Zdravko Mamić se sjetio da bi i on mogao nešto slično Prengi i Šikiću, ili čak i uz njihovu pomoć: 28. siječnja je doista doveden, možda i katolik, Bernard Karrica. Iako Karrica nije bio baš prvi izravno doveden Albanac, nego je to Endri Cekici (potpisao je 7. veljače 2014.), baš iz Albanije iz Pogradeca (gradić je većinom pravoslavni) na Ohridskom jezeru. U Dinamu nije prošao i prodan je u Ljubljanu.
Ako je Zdravko Mamić i osuđen i optužen za pronevjeru, to ne znači kako je nacionalno i vjerski zadrt. Naprotiv, u posljednjem intervjuu je zažalio za Jugoslavijom i udvarao se Vučiću kao da će to ovodobnom Dinamu i općoj situaciji, pa i njemu samom, nešto pomoći.
Ali možda taj sklop problema nečemu ipak pridonosi, ako ćemo se malo našaliti. Da nema tog vojno-političkog zapleta između Beograda i Prištine, vjerojatno ne bi bilo ni ovog uspješnog posla koji izvode Šikić i Prenga! Najtalentiraniji albanski nogometaši odlazili bi, kao nekad, u Beograd. Fahrudin Jusufi najbolji nogometaš koji se ikad rodio na Kosovu životno je igrao i bio je trener Partizana. No, kako Jusufija ne smatraju pravim Albancem nego Gorancem, muslimanom slavenskog podrijetla, s tromeđe između Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije, možda je najbolji Albanac sviih vremena ipak bio Fadil Vokrri. On, 1986. - iako mu je trener bio i Ćiro Blažević - nije prešao ni u Dinamo ni u Hajduk nego u Beograd u Partizan. I drugi najbolji Albanac svih vremena Xhevat Prekazi, devet sezona je igrao u Partizanu i samo jednu u Hajduku. Nedavno je za beogradski medij izjavio: "Sahranite me u dresu Partizana". U doba SFR Jugoslavije hrvatski klubovi dolazili su do albanskih igrača tek pred slom zajedničke države. Kujtim Shala došao je u Dinamo 1989. premda je od 1983. jednu sezonu proveo i u Partizanu. Ardian Kozniku je u Hajduk stigao 1990.
Ovo što se sada događa potvrđuje kako nogomet nije imun od političke geostrategije. Da nema srpsko-albanskog sukoba, albanski igrači bi i dalje odlazili u Beograd makar ih tamo nazivali "testerašima" (onima koji cijepaju i pripremaju drva za zimu kao prije Drugog svjetskog rata) i Prenga i Šikić ne bi dolazili do ovolikog profita.
Ako se prestanemo šaliti ostajemo na činjenici da je Dinamo od Benfice zasluženo izgubio. Treneri su izabrani u Mamićevu duhu. Prethodni je bio Crnogorac Jovićević, sada je to njegov ljubimac Makedonac Sedloski kojega je još nedavno dovodio i u Široki brijeg. Čini se da je Jovićević ipak bolji.