SportNews.hr

prava sportska priča

Sudačke greške su glavna medijska tema. Greške postoje u svim segmentima društava, a u geodeziji se izučava područje teorije pogrešaka i račun izjednačenja. Kako se približiti istinskoj vrijednosti suđenja?

Pojam pogreške mjerenja temeljni je pojam svih udžbenika geodezije i teorije pogrešaka s računom izjednačenja još od C.F.Gaussa.
Same pogreške po svom karakteru dijelimo na: grube, sistematske i slučajne pogreške.
“Uobičajena mjera preciznosti nekog mjerenja je standardno odstupanje”.
“Stupanj podudaranja ili približavanja nekog mjerenja njezinoj pravoj (istinitoj) vrijednosti naziva se točnost. Kako na točnost mjerenja osim slučajnih pogrešaka utječu i preostale sistematske pogreške, mjera točnosti bit će srednja kvadratna pogreška...

"Sudačke pogreške na štetu Galeba više nisu slučajne?" Emeđimurje, "Iznenađuje broj sudačkih pogrešaka ove sezone, a prva HNL je "kamilica" za ono što se dešava u drugoj, trećoj...", Jutarnji list, "Najviše je pogrešaka u korist Hajduka, u utakmicama Dinama nije bio ni jedan sporni detalj!?", 24 sata, "Bruno Marić: Suca je pogodio terorist. Karoglan je licemjer, traži alibi za neuspjeh", Index, "LUKŠA JAKOBUŠIĆ: Bruno Marić više nema kredibilitet za predsjednika Komisije sudaca, na potezu je Kustić!", Dalmatinski portal... samo su neki od naslova na temu sudaca i suđenja u hrvatskim medijima u posljednje vrijeme. Ne prođe niti jedan vikend da nemamo raspravu o sudačkim greškama koje naciju zabavljaju, kod nekih izazivaju bijes, a dali su u pitanju samo pogreške jer ako pojam pogreške prema udžbenicima geodezije koje se dijele na grube, sistematske i slučajne, kod pogreški nogometnih sudaca mnoge se upravo mogu svrstati u ove kategorije, ali bi nogometnim trebalo dodati i još kategoriju namjernih. Upravo ovu kategoriju navijači najlakše prepoznaju i one izazivaju najveći bijes nogometne javnosti, dok je najžešće brani sama sudačka struka jer namjerna pogreška uništava izvornu ideju nogometa kao sporta.

Ako bi htjeli primijeniti pristup eliminiranja pogrešaka kako se to čini u geodeziji u području teorije pogrešaka i računa izjednačenja , a kako bi se približili istinskoj vrijednosti suđenja onda bi pod svaku cijenu trebali odstraniti kategoriju namjernih pogrešaka i onih koji ih čine.
Kako to učiniti?
Sudačka organizacija bi morala prvo očistiti svoje redove od onih podložnih činjenju ovih pogrešaka, a čini nam se da u pravilu to čine pojedinci koji potiču iz generacijski sudačkih obitelji, to bi bilo korisnije i više domoljubno nego na naše travnjake tu i tamo dovoditi suce iz Cipra, Bugarske kojim činom se priznaje da imamo problema s dijeljenjem pravde u našim ligama. Sucima bi trebalo dozvoliti ili još bolje naložiti javno istupati dati priliku da ih se propituje o određenim odlukama. Dignitet struke ne brani se zatvaranjem, već transparentnim propitivanjem i otvaranjem prema javnoj kritici i kritičarima i na kraju krivci kao i u svakoj profesiji trebaju snositi posljedice.

Reprezentacija nam je otputovala na Svjetsko prvenstvo u Katar kao svjetski doprvak, a naših sudaca već odavno nema na nekoj važnoj međunarodnoj sceni, žene donekle taj dojam neuspješnosti ublažavaju.