SportNews.hr

prava sportska priča

Mensur Mujdža je logičan izbor Črnka za trenera dok se čeka da u zimskoj pauzi Arapi preuzmu klub!? Kakva je sudbina "Nindže" tim managera? Posljednja vijest Mario Brkljača je sportski direktor.

Nenad Črnko dugo pliva nogometnim vodama, iskusio sve čari i zamke od najnižih liga, preko treće do najvišeg ranga. Kada je Gorica u sezoni 2017/18 jurišala ka plasmanu u najviši naš rang natjecanja mnogi su bili skeptični treba li to turopoljskoj predstolnici i hoće li se uspjeti održati u "maloj bari, punoj krokodila" zvanoj 1.HNL. Črnko je tada povukao maestralan potez koji je klubu osigurao stabilnost sve do ove sezone, pronašao je partnera u litvanskog strateškom ulagaču, a ovaj mu je kao svoga predstavnika poslao Mindaugasa Nikoličiusa koji je uz Črnka zasjeo na poziciju izvršnog dopredsjednika kluba, s njim je instaliran u klub i Igor Krlić. Gorica ne samo da nije bez ikakvih problema osvojila prvenstvo u 2.HNL već je i u prvoj sezoni u najvišem rangu proglašena hit momčadi. Sinergija koja se stvorila davala je rezultate, Črnko se penjao na hijerarhijskoj ljestvici HNS-a, a Nikoličius kojeg su od milja nazvali u Velikoj Gorici po domaći Niko,  gradio je karijeru uspješnog klupskog managera koji je pogođenim dovođenjem igrača sve više skretao pozornost na sebe. I onda kako to biva u svakoj sretnoj idiličnoj priči događa se igra dva ega koji jedan bez drugoga ne mogu, ali borba za prevlast ideje i nametanja svoga koncepta započela je akcijom detroniranja trenera Jakirovića čija uspješnost je nadmašila i počela sjeniti mit o nepogrešivom pronalasku i dovođenju igrača u Goricu. Bilo je tu onih koji su najavljivani kao čuda koji su jednostavno nakon par tjedana nestali.

Jakirović mladi trener, na početku karijere s vjerom u sebe nije bio sklon povijanju, fajter i frajer teško je podnosio s Nikom provoditi utakmicu na klupi, a i Krlić je imao ulogu i formalni razlog tamo obitavati. I tako je započela operacija stvaranja idile i sinergije svih sudionika klupe Gorice, maknuti jogunastog trenera čija popularnost je sve više rasla, onoga koji je pronašao žicu Lovriću i od njega stvorio najveću vrijednost u povijesti Gorice, tražili su ga klubovi pola Europe. Na kraju je Jakirović pokleknuo jer savezništvo strateškog partnera išlo je u prilog tome da je Črnko morao odabrati stranu i tad se u Gorici pojavio frend, sunarodnjak Nikolačiusa, Valdas Dambrauskas trener koji se školovao u Engleskoj, izvrsno je naučio i njihov jezik, ali hrvatski nikada ni jedne riječi, ni u Velikoj Gorici, a niti u Splitu. Litvanski dvojac na klupi s litvanskim kapitalom dobili su odriješene ruke i Gorica se bori za mjesto koje će ju odvesti u Europu. Črnko je zadovoljan i ne vidi ono što se priprema. Nikoličius je sve više u medijima, podiže ga se na pijedestal velikog meštra, spominju se milijunski transferi i ogromni profiti ostvareni na njegovim akvizicijama, Hajduk vabi Lovrića. Umjesto Lovrića u bijeli vlak se ukrcava Nikoličius, Jakobušić mu je ponudio mjesto sportskog direktora. Niko odbacuje Goricu početkom siječnja 2021., a s njim nakon odlaska s klupe Dambrauskasa i litvanski partner kojem Gorica prema našim izvorima duguje 1.600.000 eura.

Črnko odlaskom Nikoličiusa preuzima njegovu ulogu, pokušava konsolidirati klub, prodaje Lovrića u Osijek, ostvaruje još neke transfere kako bi održao financijsku stabilnost, a vjerojatno sve to s gorkim okusom jer počinje shvaćati da je Nikoličiusu Gorica poslužila kao odskočna daska u karijeri. Nakon što je Toplak uspio izvući Goricu u prošloj sezoni od potonuća najvišeg ranga, nakon šest kola i pet osvojena bodova zahvaljuje mu se i dovodi Angelovskog, bivšeg izbornika Makedonije za trenera nadajući se da će dobiti potreban mir kako bi mogao dovršiti razgovore sa arapskim ulagačima i onda od proljeća pokrenuti operaciju dizanja kluba na razinu na kojoj se nalazio s novim partnerima i kapitalom koji bi oni uložili. Angelovski nije bio te sreće, rezultati su postali još lošiji samo dva boda uz narušene odnose u svlačionici kako saznajemo od našeg izvora.

Imenovanje trenera Mujdže do zimske pauze je prema tome logičan Črnkov potez, preostala je još jedna prvenstvena utakmica s Varaždinom i 1/8 finala kupa sa Šibenikom, u slučaju pozitivnog rezultata bit će to veliki dobitak, a u slučaju neuspjeha šteta neće biti nešto veća.

S odlaskom Angelovskog i pozicija Matije Dvorneković Nindže se ljulja, navodno svlačionica i on ne dišu isti zrak. I dok pišemo ovaj tekst stiže vijest o još jednom kadrovskom rješenju iz Gorice, Mario Brkljača je novi sportski direktor

Ako se posao s arapskim ulagačima o kojima je do sada Črnko šutio kao zaliven, ali Vukmil Vukmirica preko koga su razgovori započeli s njima istrčao se u nekim nogometnim krugovima, Gorica ima šansu na proljeće selektirati momčad koja bi u proljetnom dijelu prvenstva osigurala opstanak.

Da priča s arapskim ulagačima nije šuplja potvrdio nam je Črnko na direktno pitanje: Koliko ima istine o razgovorima s nekim Arapima koji bi ušli u neki vid partnerstva s Goricom?

- Ima interesa, a da li to bude vidjet ćemo, razgovaramo i čekamo njihove planove za ulazak, odgovorio je predsjednik Črnko.