SportNews.hr

prava sportska priča

Inter je odustao, Croatia Zmijavci popunjava njegovo mjesto, a tko će njeno upražnjeno mjesto? Dinamo je zakuhao kašu, raspustio drugu momčad, potom dogovorio s Interom da on to bude i na kraju odustao i od toga.

Da Dinamo nije rasformirao svoju drugu momčad, a potom s Interom Zaprešić dogovorio suradnju da on postane njegova ispostava, praktično druga momčad i na kraju i od toga odustao izbjegao bi se cirkus koji je nastao u formiranju liga novoga ustroja natjecanja HNS-a. U tom slučaju Inter Zaprešić ne bi dobio licencu i cijeli proces bi imao potpuno drugi tijek. Ovako sada se vode beskonačne rasprave, rade se špekulacije, lobira se za popunu 2.NL koja bi trebala imati 16 klubova i za jedno mjesto pola hrvatskih nogometnih klubova raspolažu pravo na njega razno-raznim argumentima.

Jedina dva legitimna kandidata za to 16. mjesto po logici stvari su Hrvatski vitez iz Posedarja i Trnje iz Zagreba, oba su igrali kvalifikacije u kojima nisu uspjeli, Trnje je izgubilo na gostovanju kod Marsonije, a Hrvatski vitez isto na gostovanju od Međimurja. Po tome oni bi u direktnom srazu na neutralnom zelenom polju trebali odlučiti kome pripada 16. mjesto u 2.NL za sezonu 2022/23. I u tom slučaju postavlja se pitanje s kojim igračima imaju pravo igrati, onima koji su registrirani u prošloj sezoni ili i onima novopridošlima za narednu, što s onima koji su u međuvremenu promijenili klub? Pandorina kutija je otvorena, kako se iz košmara izvući odgovor je teško dati.

Ako zbog proteka vremena i onoga što se u međuvremenu dogodilo s igračkim kadrom, ova dva kluba odustanu konzumirati pravo na upražnjeno mjesto onda bi prije njihove objave o odustajanju trebalo javno objaviti kriterije za popunu toga mjesta. Svjesni smo da se sve događa u vremenskoj stisci, ali za dobrobit nogometa i povjerenja u sustav nasušno nam treba transparentnost.