SportNews.hr

prava sportska priča

Pred gašenjem ZWC turnir na kojem je Joško Gvardiol bio drugi strijelac u kategoriji U 17 2018.godine!

Zagreb Winter Cup turnir koji je stekao veliku popularnost među mladim igračima jedan od najvećih u regiji i praktično jedina scena u zimskoj pauzi na kojoj su mogli nastupati kadeti, juniori i izlazni juniori, pred gašenjem je zbog toga što mu je otkazao glavni sponzor MC Plus d.o.o. prije tjedan dana, kao i HEP već prije.

Za ovogodišnje sedmo izdanje ZWC prijavilo se preko sedamdeset ekipa, mlađih uzrasta i ženskog futsal turnira. Na Zagreb Winter Cupu nastupali su naši brojni nogometaši, na prvom u svojoj kategoriji najbolji igrač bio je Martin Šroler veliki talent Turopolja, prvotimac Gorice koji sada igara u inozemstvu, Joško Gvardiol brončani vatreni mlada zvijezda Mundiala u Katru zabijao je golove na ovom turniru 2018. godine u kategoriji U 17 i bio drugi strijelac odmah iza Frana Vukelića najboljeg igrača prvoligaša Kustošije.

Dok Joško sjajnim nastupom na Svjetskom prvenstvu, danas nakon isteka četiri godine bit će dočekan ovacijama na Trgu Josipa Bana Jelačića, turnir Zagreb Winter Cup je pred gašenjem. Organizatori ulažu posljednje napore kako bi turnir održali na životu i ne bi razočarali preko tisuću mladih nogometaša koji željno iščekuju da istrče na parket zagrebačkih dvorana.

Koji su razlozi da ovako dobar projekt koji daje priliku mladima iz godine u godinu vodi bitku za opstanak. Logičan bi zaključak bio da se organizatori ne trude dovoljno, da nisu uspjeli dovoljno javnosti predstaviti se, da nisu iskoristili mogućnosti za potpore na raznim razinama. U razgovoru nam Vedran Prga glavni pokretač i nosioc projekta objašnjava:

- Godinama se javljajmo na natječaj Grada Zagreba bezuspješno, ove godine smo pokušali i preko Ministarstva sporta i od njih ništa, ZNS čiji suci sude na turniru i koji dobro poznaju projekt zbog nekih formalnosti ne može pomoći. Turnir smo od prvog dana medijski predstavili i zbog toga je toliko popularan među mladim sportašima. Prošle godine smo uveli i VAR tehnologiju u završnici po svim pravilima FIFA. MC Plus je sponzorstvo naprasno otkazao tjedan dana prije početka turnira, HEP ove godine nije nas uvrstio na listu. Da nam barem Grad Zagreb osigura termine u njegovim dvoranama po povlaštenoj cijeni, jer sat sada u njima plaćamo 500 kn. Nakon što smo najavili da ćemo morati otkazati ove godine turnir javile su nam se neke manje tvrtke čija su djeca igrala ovaj turnir i spremni su nam pomoći, ako uspijemo danas i sutra zatvoriti financije počet ćemo s turnirom odmah, govori Prga.

Doznali smo da najveći dio budžeta turnira odlazi na termine dvorana i pristojbe sudaca, radi se oko 35.000 kn koji nedostaje. Šteta bi bilo da ovaj projekt koji okuplja mlade i kojega oni vole ugasi se zbog takvog minimalnog iznosa. Grad Zagreb jest u financijskim problemima, ali za opstanak ovog turnira mogao bi osigurati termine u svojim dvoranama, može i od najvećeg i najpoznatijeg kojeg je također organizator otrgnuti dio sredstva kako bi sei oni poput Joška Gvardiola natjecali, a možda jednog dana poput njega nekoga od njih slavili kao heroja nacije i uzora nadolazećim generacijama. Vjerujemo da bi danas na dočeku prikupili puno više jer svaki od nas koji će se naći tamo odvojio bi kunu-dvije, ali gradu Zagrebu i Zagreb Winter Cupu ne treba prosjačenje, vjerujemo ako ovo pročita gradonačelnik Tomislav Tomašević da će pronaći nekakvo rješenje.