SportNews.hr

prava sportska priča

Česi su bili odlični. Hrvati: svi znaju, ali ni jedan, osim Ivanušeca, nije mogao! Lepinjica, Musa i stoperi nisu zadovoljili. Može li Bjelica pretvoriti Majera u zadnjeg veznog, kao Capello Bobana u Milanu?

Foto: Djuka / Hrvatska je povela golom Ivanušeca iz sjajne solo akcijeFoto: Djuka / Hrvatska je povela golom Ivanušeca iz sjajne solo akcije

HRVATSKA U21- ČEŠKA U21 1:2 (1:1)

VELIKA GORICA - Gradski stadion. Gledatelja: 1.636. Glavni sudac: Eskas (Norveška) 6. Pomoćni suci: Ytterland i Jensen. Četvrti sudac: Saggi (svi Norveška).

Strijelci: 1:0 - Ivanušec (30), 1:1 - Ladislav Krejči (39), 1:2 - Buha (72).

HRVATSKA: Šemper 6,5, Šutalo 6,5, Gvardiol 5,5, Kalaica 5,5, Bradarić 5,5, Moro 6 (od 76. Majer -), Lepinjica 5 (od 83. Bistrović -), Ivanušec 7,5, Ćuže 5,5 (od 64. Žaper 5,5), Brekalo 6, Musa 5,5 (od 83. Posavec -). Izbornik Bišćan 5,5.

ČEŠKA: Jedlička 7, Holik 6,5, Čaluš 7, Ladislav Krejči 7,5, Sadilek 6,5, Havelka 7, Janošek 6,5, Buha 7 (od 90. Buha -), Šašinka 6,5, Granečny 6,5 (od 78. Žitny -), Hložek 6,5 (od 85. Souček -). Izbornik Karel Krejči 7.

Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Ladislav Krejči (Češka).
Izravni crveni karton: Bradarić (90+5).

Ovaj poraz u Velikoj Gorici nije nikom dobro sjeo. Posebice se to odnosi na novog izbornika Igora Bišćana koji se nije uspio prestrojiti od sebi svojstvene defenzivne igre u klubovima, do ofenzivne s obiljem znalaca, kakve je okupio u mladoj reprezentaciji. Većina tih mladih "znaju sve", ali to nije dovoljno da bi se stvorio stroj koji bi se dobro branio i zabijao ne samo ono što je stopostotno nego i manje zrelo od toga. Čini se da je problem bio u prevelikom broju znalaca, a premalenom klasičnih trkača i da je jedan takav: Lepinjica bio malo kako bi se poslije brojnih promašenih prigoda umrtvilo goste koji su odjedanput postali toliko goropadni da je gotovo svaki njihov napad bio opasan. Naravno da se zabilo, odvijala bi se druga priča. Posebice je Musa mogao riješiti dvoboj vrlo rano i on je već doveo u pitanje svoj poziv u reprezentaciju. Jednog takvog, Jakoliša smo već imali. Brekalo je također imao sjajne prigode, no nije opravdao svoju visoku reputaciju. Nije sasvim jasno zašto poslije promašaja na početku nije nastavljen visoki presing nego su odličnim Česima dopustilo da se skupe i razmašu. Možda zato što su stvarno dobri? A kad zadnji vezni ne igra dobro, onda i stoperi postaju nesigurni. Kalaica i Gvardiol nisu potvrdili kako su pravi izbor. Zašto je Ćuže toliko pao u igri, valjalo bi pitati i njegova trenera Preleca. Naš jedini gol bio je postignut izvrsnom solo akcijom Ivanušeca. Bjelica je imao pravo kad je inzistirao na njegovu dolasku iz Lokomotive. Još da Bjelica Majera iz "desetke" pretvori u zadnjeg veznog, kao Capello, najbolji trener s kraja 20. stoljeća, Bobana u Milanu. bilo bi sjajno.