SportNews.hr

prava sportska priča

Kina pobjednik Međunarodnog prijateljskog turnira, Hrvatska nakon poraza od Kameruna izgubila i od Rusije.

Foto: Xinhuanet.comFoto: Xinhuanet.com

Naša ženska nogometna reprezentacija nije se proslavila na Međunarodnom prijateljskom turniru u Kineskom Wuhanu zauzela je posljednje 4. mjesto. Na turniru su uz domaćina Kinu nastupile i reprezentacije Hrvatske, Kameruna i Rusije. Nakon što su naše djevojke u prvoj utakmici 4. travnja izgubile od Kameruna s 2:1, a danas su izgubile i od Rusije s 3:0. Pobjednice turnira su Kineskinje koje su u prvoj utakmici s 4:1 svladale Rusiju, a danas Kamerun s 1:0.

Ženska nogometna reprezentacija na turniru u Kini

Hrvatski nogomet je na cijeni, Kinezi ga posebno cijene pa je tako predsjednik HNS-a dogovorio nastup naših nogometašica na turniru u gradu Wuhanu na kojem još nastupaju uz domaćine Rusija i Kamerun. Prvu utakmicu s Kamerunom naše cure će igrati 4. travnja, a 7. travnja je utakmica s jednom od preostale dvije reprezentacije, zavisno o rezultatima iz prvih susreta.

Na turniru će nastupiti sljedeće igračice: Mihaela Horvat (Split), Anela Lubina (Split), Leonarda Balog (Osijek), Ivana Stanić (Dinamo), Ana Dujmović (Split), Antonia Dulčić (Split)   Izabela Lojna (Osijek), Martina Taritaš (Agram), Kristina Nevrkla (Osijek), Kristina Šundov (Basel), Helena Spajić (Crailsheim), Ivana Rudelić (Bayer Leverkusen), Iva Landeka (Rosengard), Ana Jelenčić (Leczna), Fatjesa Gegollaj (Split), Doris Bačić (Juventus) i Nensi Adamović (Split).

Ukrajinke porazile naše djevojke s 4:0. Neorganizirana igra u prvom poluvremenu oslonjena na indivudalne poteze. Zašto HNS dopušta da se njegov ugled rasipa?

Foto: Djuka / DujmovićFoto: Djuka / Dujmović

Da će Hrvatska ženska nogometna reprezentacija danas igrati utakmicu s Ukrajinom u sklopu međunarodnog prijateljskog turnira na stadionu Hrvatskog dragovoljca doznali smo slučajno putem objave na jednom privatnom Facebook profilu, odlučili smo otići do Sigeta. Već nakon intoniranja himni doživjeli smo prvo razočaranje kada su se Ukrajinke posložile za zajedničku fotografiju, naše djevojke su fotografu okrenule leđa i zaputile se prema klupi, a još dodatni šok je bio kada su se posložile pred klupom da bi ih članovi stručnog stožera svojim mobitelima počeli fotografirati. Valjda za osobnu, ne vjerujemo za ikakvu službenu namjenu. Ostali smo bez zajedničke fotografije, ali nema veze potrudit ćemo se za dobre fotke iz igre. Tek što je utakmica počela gošće su postigle gol, pa u 9 minuti još jedan. Bilo je to najlošije poluvrijeme neke utakmice koje smo ikad gledali, bez ikakvog kolektivnog pristupa, potpuno neorganiziran nastup naših djevojaka, koje većinu poznajem i kojima ne nedostaje kvalitete, a i igraju za ozbiljne naše i europske klubove. Ostao je osjećaj nekakvog kaosa i zbrda dola pristupa. Izbornik Prskalo koji je reprezentaciju okupio tek jučer imenovan je izbornikom na sjednici IO HNS-a koja se održavala u vrijeme dok se utakmica u Sigetu igrala. HNS si ne bi smio dopustiti da na ovakav način rasipa ugled saveza svjetskih doprvaka premda se radilo o prijateljskoj utakmici žena jer taj teško stečeni ugled obavezuje. Na odmor se otišlo s 3 gola minusa, a u drugom poluvremenu očajan dojam iz prvog ne bi mogla popraviti ni Ada Hegerberg nositeljica zlatne lopte za 2018. Na kraju poraz od 4:0 nije ono što bi trebalo tragično doživjeti, već pristup onih koji se brinu o ženskom nogometu u HNS-u, od stručnog stožera, tajnika reprezentacije pa do predsjednika Šukera koji je potvrdio mandat u IO UEFA, a UEFA snažno zagovara ženski nogomet.

Pozvane igračice za ovaj međunarodni prijateljski turnir su: Doris Bačić (Juventus), Izabela Lojna (Osijek), Ana Jelenčić (Leczna), Leonarda Balog (Osijek), Kristina Nevrkla (Osijek), Mihaela Horvat (Split), Martina Šalek (Osijek), Matea Bošnjak (Split), Isabella Dujmenović (St. Pölten), Iva Landeka (Rosengard), Ivana Rudelić (Bayer Leverkusen), Helena Spajić (Crailsheim), Maria Kunštek (Osijek), Petra Pezelj (Agram), Anamarija Mišetić (Split), Ivana Maltašić (Osijek), Antonija Dulčić (Split), Monika Conjar (Split), Sandra Žigić (Milan) i Ana Dujmović (Split).

Stručni stožer uz izbornika Mate Prskala čine glavni instruktor Petar Krpan, trener Tihomir Rudež, trenerica Stella Gotal, trener vratarki Blaž Bugarin, liječnica Antea Buterin, fizioterapeut Vanja Trbojević, ekonom Verica Medved i tajnik Denis Lukša.